Wednesday, September 2, 2009

Cine are batrani, sa ii imbrace cum trebuie

Cred ca Viena este unul dintre orasele lumii in care batranii arata cu adevarat senzational. Si nu ma refer doar la d-nele care isi traiesc restul vietii in fata unei cesti de ceai, impecabil imbracate in Chanel, ci si la cei cu care ma intalnesc prin librarii, muzee sau supermarketuri. Au o relaxare fascinanta, o neglijenta studiata a vestimentatiei, o bucurie a lucrului pe care il fac.

Nu o sa inteleg niciodata de ce in Romania oamenii decid sa puna un punct dupa 60 de ani, iesind cu fruntea jos din circuitul social. Odata ce condica a disparut, nimic nu pare sa ii mai intereseze. Devin asexuati (cu greu mai faci diferenta dintre un barbat si o femeie), neingrijiti, obtuzi si tipicari, pusi pe harta, frustati etc. Isi inventeaza o uniforma din care refuza sa mai iasa de parca culorile si materialele naturale apartin, prin lege, doar frivolilor. Si lor le mai cedeaza si sapunul, deodorantul, samponul si o decenta crema de fata. In schimb se inarmeaza cu revolta, replici prefabricate, percepte depasite si frustari care au
mocnit ani intregi inlauntrul lor si care izbucnesc la suprafata, cum altfel, in autobuzul nr. 69, in fata unei fete dragute pe care, in loc sa o admire, sa se bucure de frumusetea si tineretea ei, o improasca cu ura plus saliva si o potcoveste cu nefericita replica : “Putin respect d-soara”. Dar pe ea cine o respecta?

4 comments:

  1. de fapt totul incepe dupa 50 de ani. Chiar sunt femei care toata viata au stat in fata blocului si au barfit de rau sau de bine pe trecatori, vecini...chiar si rudele sunt barfite de astfel de femei!!! Dar de ce sa dam atentie acestor femeie care de la inceput au stiut ca nu au un viitor stralucit in fata decat statul in bucatarie, eventual in fata T.V-ului urmarind o penibila telenovla sau evedent in fata scarii blocului sau in fata portii.
    Asa sunt femeile cele trecute de o anumita varsta. Cele ce nu au avut o cariera. Sunt femeil care au hotarat sa faca toata viata mancare pt un sotul cu care au vrut sa'si imparta obiceiuril, si alte chesti dubioase...in fine...
    Sa trecem si la barbati trecuti de o varsta...barbati frustrati care'si petrec timpu liberi prin baruri ieftine tragand de timp ca sa nu ajunga prea devreme acasa, sa eveite orice contact cu partenera sa de viata. Sunt barbati care isi petrec timpu liber la pescuit sau facand altceva numai sa nu stea acasa.
    Ei sunt asa pt ca au o avut o viata monotona. S-au casatorit din obligatie sau interes si acum ne fac noua, tinerilor, viata grea...ne umilesc si ne critica fara nici un motiv.

    so...sper ca nu te-am plictisit...Best wishes from lemon tree

    ReplyDelete
  2. deci...Viena e orasul meu preferat !!!
    Honestly.
    ma duc acolo si ma simt ca acasa.
    si am remarcat acelasi lucru ca tine.
    Totul e impecabil. Pana si parcul de skate, sau orice loc mai "underground"...e asa marfaaa.
    Nici eu nu inteleg de ce toate casele unde locuiesc batrani, si in blocul meu, MIROSSSSS . Nu imi vine sa cred ca e asa multa neglijenta, pe plan personal !!

    Bunica mea, nemtoaica :D , care nu mai e...a fost pana in momentul cand a murit o DOAMNA !!

    Si ca mi-am amintit, cei mai simpatici barbati in varsta mi se par Sean Connery, Anthony Queen si Al Pacino - sau cel putin in filme.
    As vrea sa am langa mine asa DOMNI cand o sa imbatranesc :X

    ReplyDelete
  3. in general strainii din tari europene civilizate(a se citi austria ,germania ,belgia,elvetia,italia samd) arata intr-un fel aparte ,desi nu sunt imbracati (cel putin nu toti)cu haine foarte deosebite.
    insa modul in care le si se poarta (ca-s tineri,ca-s batrani) iti face placere sa iesi pe strada.sa stii ca nu o sa fii masurata din cap pana in picioare si inapoi de toate parasutele cu aer de printesa si fake de vuitton.sa stii ca vezi oamnei senini si relaxati, cu un aer pe care ai vrea sa il ai si tu (un aer total opus celui pe care ti-l da provenienta romana).
    pe langa asta...am mai observat o chestie : majoritatea masinilor decapo sunt ocupate de batranii astia eleganti de care pomenesti tu.
    nu de imberbi nenorociti.cu tata afacerist obscur si pe jumatate analfabet.dar instarit.

    ReplyDelete
  4. batrani nostri sunt cei care suna in direct la Dan Diaconescu si viseaza unde este Elodia de fapt! Se ofilesc intr-un apartament vechi si inghesuit, si atunci cand ar trebui sa iasa la aer, le e frica, pentru ca in fiecare zi arata vreo 3 violuri la Stirile de la ora 5..

    si cat despre Viena, imi amintesc ca prin martie, cand am fost ultima oara acolo am cunoscut o doamna extraordinara la o cafea langa Opera. Avea 65 de ani, si de cand a ajuns la pensie, a descoperit calatoriile si a hotarat sa se bucure ca are posibilitatea de a se plimba prin cele mai frumoase locuri din lume...

    ReplyDelete